3 Vintertips för dig som har bil!

Vintern är nu på väg med stora steg. Södra Sverige har ännu inte blivit hårt drabbat av snö, men i de norra delarna är det (som vanligt) mycket vitt. Snökaoset i Stockholm härom veckan bör tas som en varning för vad moder natur kan göra.

Snö på bil

Att köra bil på vintern medför mycket större risker än övriga tider på året. Antalet olyckor ökar drastiskt under dessa månader och den generella riktlinjen är att man inte ska ge sig ut på vägarna i onödan. Några av farorna med vintern är följande:

  • Is som resulterar i halka
  • Snö som kan resultera i halka och liknande instabilitetsproblem
  • Mörker som försämrar sikten

Vi tänkte här ge några simpla men effektiva tips för hur du förbereder din bil för vintern på bästa sätt.

Skaffa bra extraljus!

Som vi nämnde ovan är mörker en fara under vintern. Vissa bilar är i sitt grundutförande utrustade med helt undermåliga ljuskällor. Detta medför onödiga risker för dig och dina medpassagerare.

Ett par ordentliga LED extraljus är en investering som kan rädda liv. Skillnaden när man utrustar sin bil med extraljus är bokstavligen som dag och natt.

Se till att ha bra vinterdäck!

BIldäck och extraljus är viktigast!

Förutom sikten är såklart också bilens fäste mot vägen av allra största vikt för att hålla sig säker. Att köra runt på gamla slitna vinterdäck med dåliga mönster innebär en livsfara för dig, dina medpassagerare och medtrafikanter.

Att ha sommardäck eller vinterdäck med alltför dåligt mönster är inte bara olagligt utan också fruktansvärt korkat. Men även om mönstret är precis godkänt betyder det inte att det är bra. Se till att maximera bilens väghållning och köp nya vinterdäck när det behövs. Kör du på riktigt hala och isiga vägar är dubbdäck ett annat bra alternativ.

Ha alltid viktiga hjälpmedel i bilen!

När olyckan väl är framme vill du inte stå helt strandsatt och ”försvarslös” i ett dike i mörkret. Se till att skaffa ett bra kit som hjälper dig vid tråkiga händelser.

Förutom varningstriangel som det är lag på att ha tipsar vi om följande saker:

  • Varma kläder. Ibland kör man kanske bil i t-shirt, utan en tanke på risken att fastna på en enslig skogsväg. Det kan bli kallt snabbt när bilen dör… Ha alltid ett underställ, tröja och jacka liggandes där back!
  • En skyffel, så du kan gräva fram bilen ur snön.
  • Reflexväst, så du syns för mottrafikanter.
  • Första hjälpen.

Följer ni dessa råd i vinter kommer ni vara mycket säkrare ute på vägarna!

Har ni andra tips på hur man kan vinterförbereda sin bil? Kommentera gärna!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *